Altenatiefje online

Het Altenatiefje is het gratis wijkkrantje dat wordt uitgegeven door Wijkwerking Altenawijk en verschijnt 3-maandelijks.

Je kan het Altenatiefje online lezen. Klik op de editie die je wenst te lezen:

De tekening voor de Kerstman kan je hier downloaden, uitprinten, inkleuren en afgeven tijdens Kerst op ’t Pleintje op 17 december, in ruil voor een verrassingspakket:
kerst_op_t_pleintje

CORRECTIE op p.6: de schoolpoort (en gelegenheidsparking) van het VTI is tijdens de garageverkoop NIET toegankelijk voor wie de Edegemsesteenweg inrijdt vanuit Edegem, maar enkel voor wie van de andere kant komt.

Wens je de tekening van huistekenaar Pieter af te printen om in te kleuren, klik dan op onderstaande tekening om ze uit te vergroten:
Altenazandkasteel

Klik hier om de enquête uit het Alternatiefje van maart 2016 online in te vullen. Dat duurt hooguit een paar minuutjes. Hartelijk dank!

Wil je de covertekening  inkleuren, dan kan je ze hier downloaden en afdrukken op een A4-blad: Sinterklaas op zijn koe (pdf 1 Mb)

Naar aanleiding van 50 jaar Altenawijk werd de lay-out van het Alternatiefje drastisch opgefrist door Diederik Vranken. De naam van het boekje bleef al die jaren behouden.

Bij de editie van december 2012 werd enkel de cover aangepast. Dit exemplaar en alle voorgaande zijn helaas niet online raadpleegbaar.

cover2012-12

De redactie gebeurt momenteel door Diederik Vranken
Altenastraat 2 – 03/457.48.23 – altenawijk@gmail.com
diederikvranken

Hij doet ook beroep op een aantal freelancers:

 • Chris De Smet – Altenastraat 40 – 03/457.16.45:
  in memoriam, jubilarissen
  chrisdesmet
 • Jean Gernay – Altenastraat 33 – 03/457.28.48
  jeangernay
 • Kathleen Driessen: reporter ter plaatse
 • Greta Hendrickx: het Greteljeeke
 • Amanda Lievens: het poëzietje van Amanda
 • Lieve Muys: de internaatmemoires
 • Michael Ruttens: de boswachter vertelt

De wijkwerking wenst via deze weg de sponsors nogmaals te danken voor de jarenlange steun, die broodnodig is om de kosten van de wijkwerking te dekken.
Als u interesse heeft om in het Alternatiefje te adverteren, gelieve dan contact op te nemen met Jean Gernay, Altenastraat 33, jean. gernay@skynet.be, tel. 03/457 28 48,.

Historiek:
Het eerste (naamloze) exemplaar verscheen op 1 september 1984. In het eerste nummer werd een wedstrijd gelanceerd om een originele naam en ontwerp te bedenken.

Eerste naamloze Alternatiefje 1984

Na een tweede oproep in het tweede nummer kwam uiteindelijk winnaar Geertje Sels uit de bus en werd het krantje ALTErNAtiefje gedoopt.

Alternatiefje juni 1985

In die tijd werd het in een 500-tal brievenbussen gebust. Intussen groeide het aantal brievenbussen in de wijk boven de 600. Het wijkkrantje wordt gedrukt in een oplage van ruim 700 exemplaren.

Frans Cleys – de stichter en voorzitter van de wijkwerking – nam jarenlang de hoofdredactie/eindredactie voor zijn rekening. Hij maakte tal van illustraties, schreef al meer dan 100 cursiefjes en had een welgesmaakte kookrubriek. Hij kon al die jaren rekenen op de medewerking van tal van vrijwilligers die het redactieteam compleet maakten. Naar aanleiding van het feestjaar 2013 (50 jaar Altenawijk) wordt Frans bijgestaan  door Diederik Vranken voor de vormgeving en eindredactie. Ook na het overlijden van Frans in januari 2015 ontfermt Diederik zich over de redactie van het wijkkrantje.

Altenatiefje zonder R

De opmerkzame lezer ontdekte wellicht al dat de naam van dit wijkkrantje sinds januari 2018 lichtjes gewijzigd werd. Een nieuwe wind raasde door de redactie en die zorgde ervoor dat de ‘r’ uit Alternatiefje werd afgeblazen. En zo werd het Altenatiefje geboren. Wij kunnen ons wel vinden in dit alternatief, al betrappen we ons nog regelmatig op een verspreking of ‘verschrijving’.  
Of deze nieuwe naam een grote besparing betekent, betwijfelen we. De mensen die wat last hebben om de r uit te spleken, zijn alvast enthousiast. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s