Rest and be thankful

Villa “Rest and Be Thankful” – Antwerpsesteenweg 69

Ter nagedachtenis van de ondertekening van “de conventie van Kontich” – precies 100 jaar geleden – werden donderdagmiddag 9 oktober 2014 de klokken van de Sint-Martinuskerk minutenlang geluid.

Nadat Antwerpen in de nacht van 7 op 8 oktober 1914 zwaar onder vuur was genomen door het Duitse leger, vond op 9 oktober in de villa “Rest and Be Thankful” aan de Antwerpsesteenweg in Kontich de overgave plaats van de stad Antwerpen aan het Duitse leger. De tafel en de stoelen waaraan dit gebeurde, zijn nu in het bezit van de heemkundige kring van Kontich.

rest-be-thankful
Vooraanzicht van de villa, tot voor kort nog mét bomen in de voortuin.

De onderhandelingen werden gevoerd tussen enerzijds generaal von Beseler en anderzijds toenmalig burgemeester van Antwerpen Jan De Vos, volksvertegenwoordiger Louis Franck en senator Alphonse Ryckmans. Onder bedreiging van verdere bombardementen werden alle eisen van de bezetter ingewilligd en trok het Belgische leger zich terug achter de IJzer. De dag volgend op de ondertekening van dit verdrag werd de militaire capitulatie op het Antwerpse stadhuis ondertekend.

Xenia daily gazette
Zo verging het Kontich (en de omliggende gemeenten) volgens de internationale pers (krant van Ohio op 8 oktober 1914).
Contich was praktisch vernietigd… vluchtelingen, verscheurde families, onbeschrijflijk zielig, hysterisch huilende kinderen, honger, hopeloos, …

De villa werd gebouwd in 1906 in opdracht van de heer Paul Roelofs. Het gebouw in Engelse cottagestijl werd ontworpen door Ernest Stordiau, een architect met naam en faam.

antwerpsesteenweg rest-and-be-thankful09 by altenawijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s