De Plak

  • Antwerpsesteenweg: De plak

Eddy Florent en Tante Josette op “de plak”

Bovenstaande foto staat op de website van ex-schepen en wijkbewoner wijlen Eddy Florent. Op de foto uit 1952 zie je Eddy Florent met zijn tante Josette Onzia op “de plak” aan de Antwerpsesteenweg. Uiterst links zie je de gesloopte aalmoezenierswoning (aan de ingang van het Altenapark). Naast de aalmoezenierswoning – recht achter Eddy Florent – zie je het kleine groene houten huisje waar Charel en Marie woonden – de grootouders van Maurice Franssen (Groentenloods). Op deze plaats kwam later het notariaat. Rechts ervan zie je het peperkoekenhuizeke waar de moeder van Eddy Florent werd geboren en waar later poppenmaker Felix Van Ransbeeck woonde. Dat huisje is intussen verdwenen, het huis ernaast bestaat nog. Daar woonde vroeger de facteur, die tevens imker was.   Het huis uiterst rechts op de achtergrond is dat van schilder Staf Van Elzen (in de Altenastraat).
Rechts op deze “plak” aan de Antwerpsesteenweg tegenover de Altenastraat zou ook een korfbalveld geweest zijn (niet op foto).
Verder lezen we nog op de website van Eddy Florent:
“Ons Ma was een echte Kontichse en net als haar broer Constant en haar zusters Josette en Lucie geboren in het kleine huisje net voorbij de ingang van Altena. Ze bracht haar ganse jeugd door in de omgeving van “de plak”, een stuk braakliggend terrein tussen de Antwerpsesteenweg en het Wipstraatje waar nu dure villa’s staan. Ze was de dochter van Gabbe Doms, (ons Moe) afkomstig uit Edegem en Marcel Onzia, (onze Va) een geboren Kontichnaar maar opgegroeid in Berchem als zeemanszoon. Ons Moe was bekend om haar gezapige humor, “practical jokes” waren een liefhebberij van haar en ze deed niets liever dan de mensen “met hun voeten spelen”. Ze was niet echt geletterd maar wel zeer leergierig, ze had zichzelf een basiskennis van verschillende talen aangeleerd. Onze Va was een zeer bekwaam schrijnwerker, die op de “Werf & Vlas”natie werkte. Hij had de fijne kneepjes van het vak bij de “Minerva” geleerd. Zijnen kinderen, zijnen “hof” en zijn pintjes waren zijn wereld, hij was daardoor één van de gelukkigste mensen die ik ooit gekend heb. Een ongelooflijk brave vent die geen mens ooit kwaad heeft gedaan, hij had enkel een hekel aan pastoors omdat men hem eens als overleden (er zijn immers nog Onzia’s in Kontich) van de preekstoel afriep. Langs moeders kant stam ik af van de Kontichse families De Graef, Van Schil en Van Krieckinghe. … Mijn overgrootvader was hovenier op “het Hof” aan de Altenastraat en hij legde mee een stuk van het Altenapark aan. Mijn overgrootmoeder (bijgenaamd “zwette Wis” wegens haar prachtig zwart krulhaar) werd daar aangereden door winkelier “Den Broodhond” met zijn bakfiets. Ze stierf enkele weken later wegens “het vuur” in haar been. Penicilline bestond toen nog niet.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s