Altenaklooster

We beschikken over een uitgebreide verzameling beeldmateriaal en informatie over het oude en het nieuwe klooster. Het is onze betrachting om dit binnenkort op deze website te plaatsen. Heb je zelf beeldmateriaal of herinneringen, dan mag je die altijd met ons delen.

Lees hier het artikel “135 jaar dienstbaarheid te Kontich” geschreven door Paul Wyckmans van de heemkundige kring waarin hij een mooi overzicht geeft van de geschiedenis van de zusters ‘Dienstmaagden van de HH.Harten van Jezus en Maria’.

Het oude Altenaklooster
Het gebouw waar nu de Altenataverne gevestigd is maakte voordien deel uit van een groter geheel: het Altenaklooster.

klooster vroeger

Een deel ervan werd in 2002 gesloopt en er werden serviceflats gebouwd.

luchtfoto kapel-klooster (1)

Voordien was het een kasteel dat dateerde van 1860-1870.

Aankoop van het kasteelcomplex en stichting van het klooster

1872-1874

Vier Antwerpse religieuzen van de congregatie van de zusters ‘Dienstmaagden van de H. Harten van Jezus en Maria’ gaan zich actief inzetten ten bate van het onderwijs in Wuustwezel. In een klein klooster geven ze er aan een honderdtal kinderen verdeeld over vier klassen onderwijs. Hiervoor had Mère Jeanne, overste van de congregatie van de familie Delahaye gronden ter beschikking gekregen op haar domein ‘Sterrebos’ . Het project werd echter stopgezet en de zusters vervoegden de kloostergemeenschap van Altena.

1874

De zusters onder leiding van hun overste Mère Jeanne kochten het kasteel ‘Altena’ van mevrouw Havenith – Fuchs van Antwerpen. Dit gebouw lag in een park van meer dan 15 hectaren en kwam tegemoet aan de behoefte aan een meer gezonde omgeving en aan extra ruimte voor (modernere) wastoestellen. Deze dame was een vriendin van Mère Jeanne en weldoenster van haar Antwerpse kloostergemeenschap. Gedurende twee jaar nog bleef de familie Havenith het voornaamste deel van het kasteel bewonen. Mère Jeanne was de stichtster van de orde en ligt begraven op het kerkhof van Oude-God.

1875

19 september: 70 weeskinderen en 20 zusters komen uit het Sint Franciscus-Xaverius Instituut – aan de St.-Jorisvest te Antwerpen (nu Tabaksvest sinds 1936-1937) – deden hun intrede op het domein Altena

1886

De kleine weeskinderen verblijven in het weeshuis ‘Asiel Onze-Lieve-Vrouw van het H. Hart van Jezus, gevestigd in het Tang- of ook Rozenhof (gelegen aan het einde van de Reepkenslei te Kontich), gehuurd van Lodewijk Van de Werve. Daarna verhuizen ze naar het domein ‘Altena’ waar reeds de grotere wezen verblijven. Klooster, weeshuis en later internaat en school blijven afhangen van het hoofdhuis te Antwerpen.

1891

Het domein Altena werd in de voorbije 5 jaren danig verbouwd en vergroot. Vijf zusters en een honderdtal wezen verlaten het Tanghof en komen naar Altena. De kleinsten verblijven in een apart gebouw (klein Asiel O.-L.-Vrouw van het H. Hart).

In het ‘groot Asiel’ bevonden zich de werkplaatsen, in Altena woonden de zusters, ondertussen ongeveer 80 religieuzen.

Het klooster en de zusters kwamen te Kontich onder pastoor-deken E.H. Thielemans onder de naam ‘Gesticht H.Hart van Jezus’

De eerste oversten waren

  • Zr. Maria van Jezus (Caroline Durlet) 1875-1886
  • Zr. Augustin 1886-1897
  • Zr.Florèse 1897-1907

Tijdens WO II doken acht joodse kinderen onder in het Altenaklooster en overleefden de oorlog. Slechts één moeder kon haar kind komen ophalen in 1944 bij de bevrijding.

Uitbating van een industriële wasserij met koninklijke klanten

1876

De zusters krijgen toelating van het schepencollege van Kontich om op Altena een industriële wasserij met stoommachine op te richten om aan de grotere wezen en andere meisjes werk te verschaffen en zo een stiel aan te leren. Verscheidene zusters fungeerden als dienstverantwoordelijken.

Heel wat Kontichse meisjes werden zo in eigen dorp te werk gesteld.

Ook enkele oudere wezen die in het klooster waren blijven wonen aan de overzijde van de vijver tegenover de boerderij bleven gewaardeerde hulpjes in het wasserijcomplex.

Door het goede resultaat van het werk van zusters en meisjes kreeg de wasserij een brede uitstraling. Het te wassen linnen werd bij de klanten opgehaald en weer volledig in orde thuis besteld. Het Koninklijke Hof behoorde tot een van de trouwste klanten.

Bekend is dat Louis Brion met een camionette was ophaalde en uitvoerde. Als latere chauffeur en/of assistent wordt nog vermeld dhr. Broodhaers.

1908

Legendarisch is de aanvoer gebleven van de nieuwe stoomketel die vanuit Jupille werd getransporteerd en Kontich werd binnengetrokken langs de Mechelsesteenwweg. Tegenover de St.-Martinuskerk zakte hij in het wegdek en kon slechts opgetild worden met de kracht van 12 sterke paarden. Of hij daarna langs de Edegemsesteenweg of langs de Antwerpsesteenweg het Altena-domein werd binnengereden kunnen we helaas nergens terugvinden.

1940

Begin juli wordt reeds melding gemaakt van het opnieuw opstarten van de wasserij.

1977

Op 1 maart moest de wasserij sluiten wegens gebrek aan personeel en de veroudering van het materiaal. Aan een deel van de activiteiten die Mère Jeanne in het leven riep kwam zo een einde.

Het “nieuwe” Altenaklooster:
Antwerpsesteenweg 73.

Uit “Altena: speeltuin, klooster… en nu?
Bron: KONTICH WAARLOOS Hier en Nu, september 2010:
De speeltuin ging onherroepelijk dicht in 1986 en op dit afgebakende speeltuinperceel verrees in 1989 het nieuwe klooster, de laatste bouwprestatie van de Dienstmaagden van de H.H. Harten te Kontich. Hun school kreeg na de pensionering van de laatste zuster-directrice Aleydis lekendirecteurs, niet vooraleer de nieuwbouwplannen voor meer klaslokalen en een grote feestzaal konden gerealiseerd worden. Dit laatste onder het toeziend oog van de raad van bestuur waarin de zusters vertegenwoordigd bleven, samen met een aantal Kontichse notabelen.
En nu hebben de laatste nonnen het klooster verlaten. De oudste worden nu vertroeteld in Antwerpen, in een omgeving die aangepast is aan hun behoeften. Zuster Aleydis kon het niet over haar hart krijgen om haar geliefde Kontich te verlaten: zij blijft dicht bij haar oud-leerlingen en –collega’s wonen op een gezellig appartement in de Hofstraat. En De Hazelaar heeft beloofd om aan het voormalige klooster een zinvolle bestemming te geven.

Zuster Alberta was de oudste van het land
Zuster Alberta overleed op 22 april 1993  op 111-jarige leeftijd en was toen de oudste van het land. Momenteel staat ze op nummer 4 van oudste Belgen ooit. Ze was ook de allereerste “supereeuwling” in België. Voorlopig hebben een 20-tal vrouwen die kaap van 110 jaar overschreden en slechts 3 mannen.  Het “record” staat momenteel op naam van “Woinke Turck” (Joanna Turcksin) die 112 werd.

zusterAlberta

 

waterputDe waterput voor het klooster

waterput4De waterput voor het klooster

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s