Wijkentornooi

Volleybal

Naar jaarlijkse traditie wordt tijdens het pinksterweekend het wijkentornooi georganiseerd door volleybalclub Komart. Je hoeft absoluut geen groot volleybaltalent te zijn om te mogen deelnemen. Je kan kiezen of je in de recreatieve of competitieve reeks aantreedt. Elke ploeg bestaat uit 6 spelers (of meer) waarvan minimum 2 dames. Het tornooi begint zaterdag rond 13u en op zondag wordt de hele dag gevolleybald met als afsluiter de finales.

Ook supporters zijn van harte welkom. Op zondag is er kinderanimatie voorzien. Eten is er in overvloed: broodjes, taart, hamburger en braadworst of frietjes. Je kan reserveren voor het ontbijt op zondagmorgen en voor de BBQ op zondagavond. En wees gerust, je zal er ook geen dorst lijden.

Het tornooi vindt de laatste jaren plaats op de terreinen van voetbalclub FC Kontich in de Duffelsesteenweg.

Al van in de beginjaren was de Altenawijk goed vertegenwoordigd op dit tornooi. Het feit dat de eerste edities in de Altenaschool georganiseerd werden, is daar natuurlijk niet vreemd aan. Ook dit jaar hopen we op een talrijke opkomst uit onze wijk. Ben je geïnteresseerd om mee te spelen met de Altenawijk en heb je nog geen ploeg, vul dan onderstaand formuliertje in, dan zorgen wij dat je in de gepaste ploeg terecht komt.

Historiek (bron: www.komart.be)
Het eerste wijkentornooi vond plaats in de Altenaschool op 17 juni 1979 met een deelname van 15 ploegen, afkomstig uit het centrum van Kontich. Hoofdverantwoordelijke en bezieler was toen Jean Deprey, gesteund door verscheidene sympathisanten. Vanaf het derde tornooi nam Walter Stas de leiding over en kon zich verzekeren van een schare trouwe medewerkers met aan het hoofd de toenmalige Komartvoorzitter (én wijkbewoner) Jos Thijs.

Het algemeen geldend volleybalreglement werd aangepast want alles moest op recreatieve basis verlopen, met als gevolg de belangrijkste bijkomende regel dat in elke ploeg minstens 2 vrouwelijke spelers moesten opgesteld worden.
De belangstelling groeide, mede dank zij het uitbreiden van het rekruteringsgebied tot heel het grondgebied Kontich. Van 15 ploegen in 1979 steeg het aantal tot 41 ploegen in 1991 en zelfs een recordopkomst van 57 ploegen in 2013, zodat men rustig kan stellen dat dit tornooi evolueerde tot één van de grootste sportmanifestaties van Kontich en omgeving.

De eerste negen tornooien vonden plaats in het Altena-instituut dat ons steeds uitgebreide faciliteiten verleende. Op onderstaande foto’s zie je een aantal gebouwen die intussen verdwenen zijn: de wasserij (nu De Vleugel), de sporthal (nu de luifel), de speeltuigen in het speeltuintje naast het basketveldje.

Wijkentornooi1986 (2) Wijkentornooi1986 (1) wijkentornooi1986 Wijkentornooi1986 (4)

Wijkentornooi1986 (3)

Door omstandigheden moest in 1987 worden verhuisd naar het terrein achter de gemeentelijke sporthal, wat veel beslommeringen en organisatietalent vergde. Dank zij de uitstraling van het tornooi op de gehele Kontichse bevolking kon gerekend worden op de steun van het gemeentebestuur, de sportraad, de middenstand en het Bloso. Achteraf beschouwd is deze verhuis het tornooi ten goede gekomen en maakten de talrijke deelnemers en aanwezigen alles de moeite waard.
De spelkwaliteit groeide elk jaar, maar toch bleef de betrachting om beginners aan bod te laten komen bestaan zodat er naast de kompetitieve reeksen er ook een recreatieve reeks werd opgestart, waarin de beginnende ploegen zich beter zouden thuisvoelen.
Als promotie voor het volleybal is het tornooi een manifestatie bij uitstek, maar tevens brengt het zijn steentje bij tot het sociale leven, door de mensen een weekendje samen te brengen voor sport en vermaak in eigen gemeente.
We waren dan ook fier in het jubileumjaar 2003 het 35-jarig bestaan van de volleybalafdeling en de organisatie van het 25ste Volleybal-Wijkentornooi te kunnen vieren. In 2008 werd het 30ste tornooi gespeeld met in totaal 49 ploegen. In 2013 zaten we aan nummer 35, met 57 deelnemende ploegen.

Prestaties Altenawijk
In het verleden was de Altenawijk telkens goed vertegenwoordigd in de recreatieve en competitieve reeks: Altena 0, Altena 1 , Altena 2, …, Helenaveld, Pieter Potlaan, Abelenlaan, Pluyseghemstraat, … De voorbije jaren wist Altena 1 regelmatig de beker weg te kapen.
In 1988, bij de tiende editie van het wijkentornooi ging Altena 1 ook met de hoofdprijs lopen:

wijkentornooi1988
Minister Tindemans was getuige van deze finale en mocht ook de prijzen uitreiken.
tindemans
In 2011 werd de finale van de competitieve reeks gespeeld door Altena 0 (nul) en Oude Baan.


Altena 0 (2011): Fam. Van Aken (Guy, Michiel, Eli, Kristien), Liesbeth Boone, Diederik Vranken

Altena 0 rekende op de ideale mix van jeugd en ervaring daar waar Oude Baan 2 resoluut voor de jeugd opteerde. Uiteindelijk haalde het jeugdig geweld de bovenhand en mocht Oude Baan 2 zich de Kontichse kampioen 2011 noemen.
In 2012 bereikte Altena 0 opnieuw de finale tegen hetzelfde Oude Baan 2. Deze keer wist Altena 0 wel vlot te winnen tegen een onstuimig Oude Baan 2.

In 2013 viel Altena 0 opnieuw in de prijzen, al moesten ze zich tevreden stellen met de 3de plaats. De laatste wedstrijd van de plaatsingsronde eindigde op 1-1 tegen de Wipstraat. Door een beter puntensaldo stootte de Wipstraat door naar de finale die ze verloren tegen Oude Baan 2.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s