Buurtfeest

Zondag 28 april 2013: Open Schuifdeurdag Ford B-max  met groot buurtfeest & zeepkistenrace

Open schuifdeurdag: Altenawijk blikt terug op een formidabel buurtfeest en zeepkistenrace

Het feestjaar kan al niet meer stuk voor de Altenawijk! Meer dan zeshonderd feestvierders en kijklustigen genoten onder een stralend lentezonnetje van het totaalspektakel dat door de organisatoren werd uitgedokterd. Een gezin uit onze wijk won één van de 60 buurtfeesten van Ford met een fotowedstrijd naar aanleiding van de lancering van de nieuwe Ford B-max. Door het organiseren van deze “open schuifdeurdag” maakt de familie Vranken nog steeds kans om de nieuwe Ford B-max te winnen. De opdracht was om zo origineel en creatief mogelijk te zijn en veel bezoekers te krijgen. Daar zijn ze alvast in geslaagd! Ruim 400 feestvierders trotseerden de wachtrij om zich te registreren bij de hostesses van Ford. De talrijk opgekomen kinderen dienden zich niet aan te melden.

Zeepkistenrace
De 500 m² blauwe loper werd uitgerold en kleurde de ganse straat en het terrein van de jeugdbeweging blauw. De wijkwerking stak een handje toe en leverde 2 grote feesttenten. Ford zorgde voor nog meer feesttentjes en versierde de volledige buurt met promotiemateriaal.

Er viel van alles te beleven op de feestwei – ook voor de kinderen – het Fordfeest was namelijk ook een “fortfeest”. Vele  kinderen waren mooi verkleed als ridder of prinses en leefden zich uit op het “springfort” en maakten een “reis rond het fort” op het avontuurlijke hindernissenparcours, volledig in de kleuren van Ford.
Zeepkistenrace
Er was een hinkelbaan, een kop van jut, een glijbaan en de kers op de taart was het reusachtig houten fort dat door papa Vranken in elkaar werd getimmerd, met de hulp van enkele wijkbewoners. Het fort (met aangepast “Fort”-logo) werd de avond voordien met een gigantische kraan van Dakwerken Van Elshocht naar het VNJ-terrein getransporteerd. Over dit fort werd een grappig en erg creatief filmpje gemaakt dat intussen al duizenden keren werd bekeken op Youtube.

Daarin wordt duidelijk hoe het unieke deurenconcept van de Ford B-max tot stand kwam. Schuifdeurwaarder Max B. Fortems kwam ter plaatse om uit te zoeken wat er eerst was, de Ford B-max of het Fort B-max. Wie weet is de familie Vranken binnenkort de trotse eigenaar van beiden… 011-01opbouw (8aµ)

Op het fort had een prachtige ooievaar postgevat die een koffertje droeg met het B-max logo op. Hij bracht de jongste telg binnen het Ford-gamma. Voor alle aanwezigen waren er zelfs suikerbonen waar de logo’s van Ford en de B-max op gedrukt waren.
012-01opbouw (9)

Uiteraard stond de B-max centraal tijdens het buurtfeest en werd grondig bestudeerd door menig Kontichnaar.
Zeepkistenrace

Een colonne prachtige Ford-oldtimers paradeerde door de Altenastraat, gevolgd door de grotere en oudere broertjes van de B-max.
ZeepkistenraceVervolgens was het tijd voor de grote publiekstrekker van de dag: de zeepkistenrace. Deze werd gesmaakt door jong en oud. Een twintigtal teams kwam aan de start met een mooie mix aan zeepkisten, gaande van rijdende badkuipen tot omgebouwde kruiwagens en rolstoelen. Elk team koos een originele naam, zoals de jongste deelnemer Maxime, die zijn fruitkist op wielen een heel toepasselijke naam gaf: B-maxime.

zeepkisten_050
Een team bestond uit een piloot en een copiloot. Alvorens in hun zeepkist te springen, moesten ze eerst enkele originele proeven afleggen.Zeepkistenrace
Bij “schuif maar deur” (om in het schuifdeurthema te blijven) dienden ze bierpullen te schuiven over een 8 meter lange tafel – gemaakt van deuren  – om vervolgens hun raceoutfit aan te trekken op de achterbank van een oude Ford. Dit was de 22-jaar oude Ford Scorpio met 3 wielen waarmee de familie Vranken de fotowedstrijd won.
089-04wei (53b)

Zoek het zeepke” mocht ook niet mankeren tijdens een zeepkistenrace. Hier moesten de deelnemers zo snel mogelijk een stuk zeep zoeken op de bodem van een badkuip, wat niet zo vanzelfsprekend leek.
Zeepkistenrace
Daarna sprong de piloot in de zeepkist en werd in gang geduwd door de copiloot. De leerlingen van het VTI kwamen aan de start met 2 prachtige en oerdegelijke zeepkisten. Het stuurtouw vinden verliep echter niet altijd even vlot.
184-05race (84b)
Op eentje na bereikten alle zeepkisten de finish al was het niet zonder slag of stoot. Valpartijen, stuurbreuken, zwalpende wielen en bandenverlies zorgden voor de nodige animo.

Elke zeepkist werd onderworpen aan de “eilandtest”, een variant op de elandtest. 114-05race (14)


De meeste teams brachten die tot een goed einde al werd er af en toe stevig “
deurgeschoven” –  de strobalen waren geen overbodige luxe! 125-05race (25)Aan ambiance geen gebrek! De zeepkistenrace werd gewonnen door vader en dochter Blockx van team BlockxPower uit Wilsele dat aan de start kwam met 2 fleurige zeepkisten in de vorm van een bij en een sprinkhaan. 

149-05race (49)
Zij waren heel blij met de heel toepasselijke hoofdprijs: een zeepkist (een kist vol zeepprodukten).  De publieksprijs voor mooiste en origineelste zeepkist ging naar de jongens van het VTI. 205-06prijs (6)

Marcel Van Craen was in de wolken met de prijs die door Mevr. Van Der Linden van Garage Gonthier werd weggeschonken. Hij slaagde er in om alle vragen over de Ford B-max correct te beantwoorden. Binnenkort mag hij op weekendtrip met de enige echte Ford B-max.
208-06prijs (3)

Na de zeepkisten was het tijd voor een enorme taart in de vorm van een groot fort waarop een eetbare replica van de Ford B-max stond. Ook deze viel erg in de smaak bij de aanwezigen.
taart (5)
De schuifdeurwaarder had nog meer werk, want alle ridders en prinsessen deden een gooi naar een nieuw wereldrecord: het wereldrecord deurschuiven! Meester Max B. Fortems telde maar liefst 168 ridders en prinsessen die op amper 3 minuten tijd doorheen de B-max schoven via de glijbaan gemaakt van deuren.
216-07wereldrecord (8)Dit wereldrecord hebben ze ook te danken aan de enorme toegankelijkheid  van de B-max, door het ontbreken van een tussenbalk tussen de voordeur en de achterschuifdeur – zowel bij de Ford, als bij het fort.  Een dikke proficiat! Hopelijk mag dit record lang stand houden…

Ford en Garage Gonthier trakteerden iedereen op “B-max B-onnekes”, goed voor een gratis drankje en ook de hotdogs en andere snacks vlogen de deur uit. De sfeer zat er goed in. Iedereen was enthousiast en er wordt al volop gepolst of dit een jaarlijkse traditie wordt.

Zeepkistenrace

De familie Vranken wenst iedereen die er bij was van harte te bedanken! Ook een dikke merci aan Ford Motors, Garage Gonthier, Square Melon, Dakwerken Van Elshocht, Wielerclub Steeds Vooraan, Apotheek Vranken, Marco Bakker, VTI Kontich, VNJ Kontich, Gidsen 27ste Sint-Renilde Kontich, Oudscouts Veros uit Lint, tuinman Steve Convents, tuinman Patrick De Bel, Groeninghe voeders en granen Kontich, Drankenhandel Laeremans, Parels Henri Dom, de Altenaschool, Ancient Ford Club Belgium, het gemeentebestuur van Kontich en de technische dienst, de lokale politie, alle medewerkers van Wijkwerking Altenawijk en alle losse medewerkers. Zonder hen was dit niet gelukt. Onze wijk mag fier zijn op het resultaat!

Op onze Facebookpagina kan je nog eens nagenieten van deze prachtige dag: enkele honderden foto’s staan op http://www.facebook.com/altenawijkfeest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s