W.A.W.

Zoals je in de rubriek ‘Historiek’ kan lezen, bestond onze wijkwerking in 2016 35 jaar.

De werking is oorspronkelijk ontstaan uit een werkgroep die de liturgische erediensten verzorgde in de toenmalige Altenakapel. Maar naarmate er steeds maar minder priesters voorhanden waren, moest de kapel als kerk gesloten worden. Uit die groep medewerkers ontstond een nieuwe werkgroep die zich voornamelijk over het welzijn van onze wijkbewoners ontfermde.

Op aanraden van wijlen deken Rik Boeckx, werd er gekozen voor een meer pluralistische vorm van werking, waar zowel gelovige als niet-gelovige mensen uit onze wijk zich thuis zouden voelen… En zo ontstond dan W.A.W., een afkorting die staat voor “Wijkwerking-Altena-Wijk”.

Het oude logo:

Sinds 2014 heeft de wijkwerking een nieuw logo:

logo_vierkant
Dit logo symboliseert het centraal gelegen groene Altenadomein met daarrond de straten van de Altenawijk (in het grijs).
De vijver (in het blauw) lacht je toe, want de Altenawijk is een plezante wijk.
De a is natuurlijk ook de beginletter van Altenawijk;

Doel van onze werking:

Het doel van onze wijkwerking is gewoon om een zo fijn mogelijke levenssfeer in onze wijk te creëren, zodat iedereen het aangenaam vindt om hier te vertoeven. Uiteraard is dat vrij simpel gezegd en komt er heel wat bij kijken.

  • In een wijk ontstaan er geregeld wel problemen, we denken hier dan bijvoorbeeld aan verkeersproblemen, wateroverlast, gevaarlijke toestanden enzoverder… In zo’n geval is het belangrijk om een zo goed mogelijke binding met de gemeentelijke overheid te hebben, zonder zelf echt een politieke mening te verkondigen. Van bij de stichting van W.A.W. hebben we er steeds sterk op toegezien dat men ons niet van politieke inmenging kon beschuldigen. Zo trad een trouwe medewerker van de beginperiode, wijlen Eddy Florent, spontaan zelf uit de werking omdat hij een politieke activiteit aan de dag legde. Hij bleef ons wel steunen en waar hij kon, bezorgde hij ons ook altijd de nodige informatie…
  • Ook de parochiale binding bleven we handhaven, omdat vanuit de parochie heel wat informatie kan verkregen worden waar je anders heel moeilijk aangeraakt.
  • Om een zo aangenaam mogelijke sfeer te creëren, werden er heel wat activiteiten georganiseerd zoals wijkfeesten, picknicks, garageverkopen, sprookjesparken, zeepkistenraces, wc-werpen, enzovoort.
  • In de kersttijd wordt er voor onze kinderen sinds 2009 elk jaar een kersthappening met een heuse kerstman georganiseerd, waar we de nodige steun ontvangen van verschillende sponsors van onze wijk. Aansluitend verzorgt W.A.W. dan een avond waar alle geïnteresseerden van de wijk naartoe kunnen om een gratis glaasje glühwein met ons te drinken om zo eens van gedachten te kunnen wisselen.
  • Verder ontvangen jubilerende echtparen een bloemetje en komt er een medewerker van ons krantje voorbij om een interview af te nemen voor het ‘Alternatiefje’. Helaas krijgen we deze informatie niet meer van de gemeentediensten, dus breng ons gerust op de hoogte als er jubilarissen te vieren zijn.
  • We zorgen desgewenst ook voor een onthaal voor nieuwe ‘inwijkelingen’ en bezorgen hen de nodige info over onze wijk en een kennismaking met ons krantje “altenatiefje”.
  • Bij overlijdens worden de rouwenden bezocht en verschijnt er, na instemming, in het krantje een ‘in memoriam’.
  • Verder zijn er nog wenskaarten aan 80-plussers, bij geboortes, communicanten enz., voor zover we daarvan op de hoogte gesteld worden.
  • Met Pasen ontvangen al onze 80-plussers een bloemetje met paaswensen.

Omdat dit allemaal veel geld kost, zijn we al onze sponsors heel erg dankbaar voor hun blijvende medewerking.

Viering 25 jaar W.A.W

In 2006 bestond de wijkwerking 25 jaar. De medewerkers werden feestelijk ontvangen door het gemeentebestuur. Naar aanleiding van deze viering schreef wijlen Jos Verschueren onderstaand artikel in het Alternatiefje van december 2012:

De Werking Altena-Wijk gevierd!

Er waait een nieuwe wind doorheen steden en dorpen. Ook ons gemeentebestuur is goed bezig dichter bij zijn inwoners te staan en te luisteren.

Al goed! Vieringen van sociale culturele samenhorigheid horen er natuurlijk ook bij. Zo ook werd de wijkwerking W.A.W. (wijkwerking Altena) op 8 december 2006 ten gemeentehuize gevierd bij zijn 25 jarig bestaan. Het gemeentebestuur ontving een dertigtal medewerkers uit het heden en verleden van W.A.W. Die werking doet haar best om de Altenawijk, breed bekeken, gezellig en vriendschappelijk te houden.

Zonder veel tam-tam en met onbetaalde medewerkers. De viering ging door in de raadzaal van het huidige gemeentehuis, op 8 september 2006.

Burgemeester Jef Van linden ontving de groep medewerkers, van vroeger en nu, welsprekend en hartelijk. Hij overliep de groei van de Altenawijk en moedigde iedereen aan verder te werken op vriendschappelijke, aangename wijze. Vijf prachtige glasraampjes werden door raadsleden klinkend gegeven aan Amanda, Arlette, Chrisje en Leen. De voorzitter Frans, spil van W.A.W., werd niet vergeten. Frans dankte het gemeentebestuur voor het gulle en lekkere onthaal. Hij hoopt dat “de gemeente” verder de Altenawijk zal steunen waar nodig, met veel dank!

Een kloek en speciaal dankwoord aan het gemeentebestuur bracht Rik Voorhelst. Daverend applaus!

Gemeentebestuur en wedewerkers van W.A.W. werden vereeuwigd in de pers. Er werd nog hartelijk nagepraat met het nodige vocht en mondstrelertjes. Een dame hoorde ik zeggen: Zal ik er nog bij zijn in 2031 en hier terug staan? Positief denken mevrouw! Vijfentwintig jaar vrijwilligerswerk is zo voorbij!

Jovers (wijlen Jos Verschueren)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s