Unieke tentoonstelling 50 jaar poppentheater

Op 9 september 2015 werd een fascinerende tentoonstelling geopend in de Altenakapel in Kontich naar aanleiding van het 50-jarig bestaan van het poppentheater van de familie Van Ransbeeck. Een absolute aanrader!

DeSpiegel07Al sinds 1965 speelde Felix Van Ransbeeck  poppenkast in zijn garage aan de Antwerpsesteenweg in Kontich voor kinderen uit de buurt. Hij maakte en speelde alles zelf, samen met gans zijn gezin. Aanvankelijk brachten Fé en zijn vijf kinderen traditioneel familietheater, voornamelijk met handpoppen. Het gezelschap trad op in scholen, bij speciale gelegenheden zoals feesten, en voorts in het circuit van de kleinere culturele centra. Daarnaast stond Fé Van Ransbeeck vooral bekend als poppenmaker.

DeSpiegel11In 1985 werd vzw De Spiegel opgericht. Karel Van Ransbeeck, de jongste zoon en de enige die na zijn jeugd voortging met figurentheater en in binnen- en buitenland opleidingen volgde, stippelde vanaf dat ogenblik de artistieke koers uit. Poppentheater De Spiegel groeide intussen uit tot een vaste waarde in het jeugdtheater, met sprankelende en vernieuwende muziektheater­voorstellingen voor de allerkleinsten.

DeSpiegel13Theater De Spiegel maakt muziektheater voor de allerjongsten. Acteurs en muzikanten spelen met figuren, ruimte, muziek én publiek. Dit heerlijke samenspel leidt tot knusse en hartverwarmende voorstellingen. Theater De Spiegel stimuleert de nieuwsgierigheid, verwondering en fantasie van zowel kinderen als volwassenen.

Felix Van Ransbeeck woonde vroeger in het intussen gesloopte “poppenhuizeke” op de Antwerpsesteenweg. Felix heeft zijn geliefde Altenawijk echter niet verlaten en woonde daarna in de Biesaard, tot hij op 92-jarige leeftijd overleed op 10 maart 2016.

Op de tentoonstelling in de Altenakapel loop je doorheen een halve eeuw geschiedenis van poppen, materialen, dozen, foto’s en vooral verhalen. Je kan er kijken en luisteren, ruiken en voelen aan 50 jaar poppenplezier van, met en door Theater De Spiegel.

50jaar_poppentheater

Op 9 september werd deze tentoonstelling geopend.

DeSpiegel02

Miniatuurpoppenkast met staafpoppen en muziek

DeSpiegel01

De pers in actie

DeSpiegel04

Vader Felix Van Ransbeeck poseert met zijn dochter en vier zonen.

DeSpiegel03

Felix Van Ransbeeck en zijn opvolger Karel Van Ransbeeck

Tijdens de tentoonstelling krijg je een blik achter de schermen van het reizen, bouwen, zwoegen, spelen, afbreken van een rondreizend theatergezelschap. Maar ook het bedenken, creëren, schrijven, improviseren, repeteren van een voorstelling, komt uitvoerig aan bod.

Er zijn poppen van toen en nu, tekst en klank, licht en donker en je ziet hoe alledaagse dingen plots avontuurlijke verhalen kunnen vertellen.
DeSpiegel08 DeSpiegel09 DeSpiegel10

De tentoonstelling toont enkele adembenemende decors die sprookjesachtig geïntegreerd werden in de Altenakapel.

DeSpiegel05

DeSpiegel12Ontdek de geschiedenis van 50 jaar poppentheater in een notendop op een reeks boeiende informatieborden.
Of neem een hoofdtelefoon en beluister tal van straffe anekdotes uit 50 jaar poppentheater.
Je kan zelfs een bod uitbrengen op een aantal objecten uit de tentoonstelling en zo kans maken om een uniek stuk te kopen.

Naar aanleiding van hun 50 jarig bestaan, stuurde Karel een uitnodiging naar het Koninklijk Paleis. Koningin Mathilde stuurde schriftelijke felicitaties naar de familie Van Ransbeeck, maar kon helaas niet aanwezig zijn op de opening van de tentoonstelling. Karel mocht wel ooit Koningin Fabiola ontmoeten.

DeSpiegel06

Een ontmoeting met Koningin Fabiola

Mis deze prachtige tentoonstelling niet!

DATUMS:

 • zaterdag 12/09
 • zondag 13/09
 • woensdag 16/09
 • donderdag 17/09
 • zaterdag 19/09
 • zondag 20/09
 • woensdag 23/09
 • donderdag 24/09
 • zaterdag 26/09
 • zondag 27/09.

OPENINGSUREN:

 • zaterdag en zondag: van 11 u. tot 18 u.
 • woensdag: van 14 u. tot 16.30 u.
 • donderdag: van 18 u. tot 21 u.

INKOM: 2 euro

LOCATIE: Kapel Cultuurpunt Altena, Antwerpsesteenweg 79, Kontich

Meer info op www.despiegel.com.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s