Nieuw circulatieplan voorgesteld

In een volle Altenakapel werd op 20 februari het nieuwe verkeerscirculatieplan voor Kontich voorgesteld.

VCP_kapel

Studiebureau Mint werkte drie scenario’s uit die een oplossing zouden moeten bieden voor de verkeersknelpunten in onze gemeente. Tijdens de infoavond werden enkel scenario 1 en 3 toegelicht.

nieuwVCP_ontwerp1Bij het eerste scenario (zie stratenplan) tracht men het huidige circulatieplan te optimaliseren. De bestaande éénrichtingsstraten blijven daarbij grotendeels behouden en daar komen een aantal extra enkelrichtingstraten bij. In sommige andere straten wordt doorgaand verkeer verboden (uitgezonderd bussen, hulpdiensten en fietsers). Dit zou onder andere in de Hofstraat het geval zijn.
Hiermee tracht men het doorgaand verkeer te kanaliseren via de hoofdstraten (Mechelsesteenweg, Antwerpsesteenweg, Molenstraat) om zo de parallelstraten te ontlasten (Ooststatiestraat, Drabstraat, …).

In de Altenawijk zijn geen grote structurele wijzigingen gepland. Enkel het stuk Edegemsesteenweg van aan het pleintje tot aan de Helenaveldstraat wordt enkelrichting. Het verkeer kan daar enkel richting Edegem, enerzijds om de files in de De Villermontstraat aan te pakken en anderzijds om het verkeer vanuit Edegem via de Expressweg om te leiden. De wagens die toch de Edegemsesteenweg inrijden vanuit Edegem, zullen wel door de Helenaveldstraat verwerkt moeten worden. De Antwerpsesteenweg zal ongetwijfeld ook drukker worden. 

Scenario 3 gaat uit van de noordelijke verbindingsweg. Hierbij wordt doorgaand verkeer in de wijk volledig onmogelijk gemaakt. Dit heeft als consequentie dat een flink stuk zou moeten omgereden worden om vanuit de wijk de Antwerpsesteenweg te bereiken met de wagen en vice versa. Dit scenario zou echter nog niet voor de nabije toekomst zijn.
nieuwVCP_ontwerp3

Na de toelichting door studiebureau Mint kregen de ruim 230 aanwezigen uitgebreid de kans om opmerkingen te geven en vragen te stellen. Dit verliep behoorlijk gedisciplineerd.
Wordt vervolgd…

4 Reacties op “Nieuw circulatieplan voorgesteld

 1. Helaas is het meestal zo,(er werd bij de aanvang zelfs om gevraagd het niet te doen),dat vragen of-en voorstellen bijna altijd gaan om persoonlijke voor- en nadelen. Tenslotte heeft iedereen graag ZIJN auto voor de deur en géén verkeer door ZIJN straat! En….wacht tot de politiekers dan toch beslist hebben,(daarvoor zijn ze toch verkozen?),dan beginnen beslist weer de akties ten bate van het persoonlijk belang…tot de Raad van State toe.Dat wordt overal zo stilaan de norm met als zielig voorbeeld het Oosterweel dossier. Gelukkig wordt het al lente!

 2. Voor de Altenawijk betekent plan 1 (dat men wellicht op het oog heeft) dat we alleen nog langs de (veel drukker geworden) Antwerpsesteenweg naar het centrum kunnen en enkel nog noordwaarts naar de Boniverlei. Niets dan nadelen dunkt me, veel meer lokale file.

 3. ’t zal wel plan 2 worden, daar zijn ze goed in, alles verstoppen en dan BAM, dat ist.

 4. Van Haerenborgh Alex

  Van Haerenborgh Alex
  Bij plan 1 zijn de Rubensstraat, Drabstraat en Congostraat hun overlast kwijt ten koste van de Altenawijk, die het naar en van de E19 komende verkeer nog meer zal mogen slikken. Voor de Antwerpsesteenweg, (waar men de snelheidsbeperkingen aan hun mouw veegt) en de Molenstraat ( waar tijdens de ochtendspits zo goed als stilstaand verkeer is (met de vuile lucht als vanzelfsprekend), blijft het nagenoeg hetzelfde.
  Het enig zaligmakende is de noordelijke verbindingsweg,
  Dus laat ons het houden aan plan nul en alles houden zoals het nu is en laat ons dorpsbestuur wat meer druk uitoefenen om een vlugge realisatie van de verbindingsweg te bekomen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s