Sprookjespark Altena

Belofte maakt schuld. Het verslag en de fotoreportage over Sprookjespark Altena staan nu ook op altenawijk.be:

Bekijk hier het fotoalbum (950 foto’s op Flickr):


-®2013_Sprookjespark_159 -®2013_Sprookjespark_077 Sprookjespark_Altena (7) -®2013_Sprookjespark_181 -®2013_Sprookjespark_229 SprookjesparkAltena (412)-®2013_Sprookjespark_206 -®2013_Sprookjespark_168 Sprookjespark_Altena (31) SprookjesparkAltena (442) Sprookjespark_Altena (29) Sprookjespark_Altena (20)

Als we voortgaan op de overvloed aan enthousiaste reacties, mogen we wel stellen dat dit evenement de kers op de taart was van ons jubileumfeestjaar!
Een greep uit de vele reacties:

“Het was echt supermooi allemaal!! Ongelooflijk hoe het Altenapark echt was omgetoverd in een sprookjespark! We hadden ogen tekort om rond te kijken en te genieten van al dat moois!! En zoveel bekende gezichten terugzien was ook heel tof! De komst van de reus tussen de bomen was ook een magisch moment….echt kippenvel! Dikke proficiat aan alle mensen die dit mee hebben mogelijk gemaakt en aan alle harde werkers die hebben meegeholpen! Hopelijk voor herhaling vatbaar!!”

 “GEWELDIG! De zeepnonnen waren super, ik zag groot en klein met open mond naar de reus kijken, de muziek was wondermooi, het enthousiasme overweldigend. Ik ben oprecht trots dat ik in de befaamde Altenawijk woon. Petje af! Volgend jaar weer?”

 “Hoe de Altenawijk zo groot kan zijn… Het was een schitterende prachtige dag. De weergoden waren zeer goed gezind en het spektakel was gewoon af. Duizenden mensen op de been voor zoiets moois. Een hele dikke proficiat en bedankt aan de organisatoren, medewerkers en vrijwilligers die deze dag tot zoiets moois hebben gebracht.”

De belangstelling was overweldigend: zowel de organisatoren, de ordediensten, de aanwezigen, als de pers waren het er over eens dat er minstens 2.000 kijklustigen kwamen opdagen. We hadden nochtans bewust geen reclame gemaakt buiten de gemeentegrenzen, maar door mond-tot-mondreclame en door de sociale media vonden velen de weg naar ons Altenapark. De Facebookpagina die speciaal voor het sprookjespark werd opgericht, werd intussen al meer dan 25.000 keer bekeken. Het moet gezegd: we hebben ook reusachtig veel chance gehad met het weer! Een dagje later en we waren bijna letterlijk verzopen… Ook Contios, de reus van Kontich heeft ongetwijfeld veel extra nieuwsgierigen naar ons park gelokt.

De bezoekers konden vrij kiezen via welke ingang ze het sprookjesbos betraden. De ingang van het park via de Edegemsesteenweg werd fabelachtig gedecoreerd door de leerkrachten en leerlingen van de Altenaschool. Het poortje was versierd met honderden bloempjes en vlindertjes en gaf toegang tot een heus kabouterdorp. Wie langs de Mina Telghuislaan binnenkwam, werd verwelkomd door een lief oud vrouwtje aan het peperkoeken huizeke waar meer dan 500 snoepzakken te grabbel hingen dankzij het team van Caroline Van Driessche en de knowhow van chocolaterie Soetkin. Aan de hoofdingang van het park aan de Antwerpsesteenweg werden de bezoekers verwelkomd door de artiesten van Circotopia aan het Kasteel van Koning Weetikveel. Ook Assepoester, enkele ridders en een draak waren van de partij.
Kwam je via de kleine ingang aan de Antwerpsesteenweg, dan botste je op een heuse waarzegster of op de levensechte Peter Pan en zijn Tinkelbel.
Het park was ook bezaaid met tal van andere figuranten: de 3 biggetjes, de rattenvangers van Altena, Sneeuwwitje en de 6 (!) dwergen, Roodkapje, … 

Alsof dat nog niet genoeg was, waren er ook nog 6 hoofdpodia waar 6 verenigingen op vaste uren een sprookje vertolkten dat elk 4 keer herhaald werd.
De jeugdafdeling van toneelvereniging Willen is Kunnen bracht een eigen interpretatie van Assepoester aan de grot.
Op het grasveld vóór de kapel zorgde het jeugdorkest van Vrede & Vermaak voor de muzikale ondersteuning bij – jawel – eveneens Assepoester, dat verteld werd door Maarten Van Rompaey, leraar van de academie, afdeling woord.
Walter Van Goethem van de toneelafdeling van het VTI, het Vrolijk Toneel Initiatief, schreef en regisseerde “Sprook”, dat vertolkt werd door 19 leerlingen in de Altenakapel.
Achter de kapel, bij de ingang van de kinderboerderij, stond het podium van dans- en turnkring Sparta dat het sprookje “Toverles” uitbeeldde, dat geschreven en verteld werd door wijkgenote Greta Hendrickx.
Volksdansgroep Repelsteeltje en ’t Spinnewiel brachten de Bremer Stadsmuzikanten tot leven in een prachtige schuur die door het VTI werd gebouwd. De toeschouwers werden telkens eerst verwelkomd door 2 statige poortwachters aan de kasteelpoort.
Op het grasveld tegenover de kleuterafdeling van de Altenaschool voerden Nellie & Cezar en enkele leerkrachten en de directie van de Altenaschool Roodkapje op. Op het basketpleintje konden de kinderen zich gratis laten grimeren. Er zat ook een oud vrouwtje wol te spinnen in het gezelschap van 2 schaapjes. Voor zover we weten, heeft niemand zich geprikt aan haar spinnenwiel.

De sprookjes werden telkens met oorstrelend trompetgeschal aangekondigd door ridder-met-hoogtevrees Peter Van Den Bergh van op het dak van het klooster.
Ook voor de acteurs en figuranten lag de lat hoog: ze waren stuk voor stuk prachtig verkleed en professioneel gegrimeerd door de studenten van Denise Grésiac.

Als klap op de vuurpeil ontwaakte Contios om 16.20 u. Zijn intrede was voor de vele toeschouwers een heus kippenvelmoment. De reus van Kontich werd verwelkomd door de pratende dolle eik (prachtig gemaakt door de mensen van de Dorre Eikstraat). Die riep de hulp in van Contios om Vrouwke Pekelkont (Griet Van Gaver) uit het park te verdrijven. Dankzij de medewerking van het aanwezige publiek en de zeepnonnen kon ze verjaagd worden op haar vogelfiets.

Ook het verdwaalde kerkuiltje vond zijn weg terug naar de kapel, dankzij de steun van Contios en de toeschouwers. Een onvergetelijk moment voor de vele aanwezige kinderen (en volwassenen)! Het verhaal vloeide uit de pen van net-niet-wijkbewoner Philip Maes. Hij schonk ook de nodige aandacht aan het verleden van onze wijk. Wijkgenoot Steve Wils van Starlight Events verzorgde de geluidstechniek vanuit de geïmproviseerde regiekamer boven de taverne. Honderden meters kabel en stalen zenuwen waren hier voor nodig.

Bruno Stappaerts van werkgroep Reuzenplan coördineerde het hele gebeuren. Turnkring Sparta zorgde feilloos voor de aandrijving van de reus. Het jeugdorkest en het zangkoor Senza Misura zorgden voor de muzikale ondersteuning en brachten ondermeer het Contioslied.  Ook de Koninklijke Duivenbond Kontich was van de partij en loste een ganse zwerm duiven.

We hebben niet alleen onze ogen de kost gegeven: in Luilekkerland werden ook de buikjes gevuld. Verschillende verenigingen zorgden voor wat lekkers. De Oudergroep van de Altenaschool zorgde voor een stevige portie overheerlijke Assepoesterpasta of betoverend lekkere super-de-pimpampettenpompoensoep. Het kraampje van de Bochtstraat werd bestormd voor de verrukkelijke Peter Pannenkoeken en de oranjezoete spinnenwebben  (suikerspin). Toneelvereniging Willen is Kunnen serveerde op haar beurt knapperige Hansjes tussen een mals broodje en voor de liefhebbers mocht er ook wat Grietje bij (hotdog met of zonder choucroute).

Menig bezoeker genoot van een stevig Kontichs Reuzenbier of van een fris K.Bouter of McBouterbiertje van ’t vat of één van de andere toverdranken. Peter Lemmens zorgde voor de deskundige leiding in de tapwagen van La Chouffe.

Aan de meer dan 200 medewerkers en vrijwilligers die dit uniek evenement mee tot stand hebben gebracht: een welgemeende DANKUWEL! Jullie waren geweldig! Het waren er net iets te veel om hier allemaal bij naam te noemen…
En uiteraard danken we ook de vele toeschouwers.

We danken ook de vele sponsors: containerbedrijf De Vocht uit Rumst, Groeninghe zaden & granen, schilder Björn Van den Brande, Hubo Edegem, meubelmaker Dries De Schepper, Kasten op Maat Stefan Nijsten, Belgian Bottlecap Manufacturing, tuinman Steve Convents, 1000 Matrassen, Gemeente Kontich, DB Starlight Events, ’t Smikkelboetiekske, Delhaize, Colruyt, Zoete Droom (Leonidas Kontich), Soetkin, Sweets & Balloons, Hier is’t, Provinciale Technische School, schrijnwerkerij KUBUS uit Reet,  Campaert, Milo Profi, Mars, Callebaut, Haribo, Tuktuk.tk, Copycenter, drankenhandel Laeremans, Omega Pharma, Axone Pharma, Dakwerken Van Elshocht en Apotheek Vranken.

En als we dan toch bezig zijn, ook deze mensen hebben bijgedragen tot het welslagen: VNJ (lokaal, fietsparking, …), de bewoners en concierge van de serviceflats voor hun gastvrijheid, de mensen van de cultuurdienst, de conciërge en directie van de Altenaschool, de mensen van de technische dienst van de gemeente en kapel, de vrijwillige brandweer, het VTI, het volledige team REUZEN-plan en aanhang.

Ook nen dikke merci aan de vele fotografen: Alain Giebens, Gert Verhoft, Philip Hendrick, Jos Verhelst, Chris De Buyst, Dominique Sels, …
Mocht je zelf ook nog foto’s genomen hebben in het sprookjespark, dan vernemen we het graag.

Met enige trots konden we op de evaluatievergadering bekend maken dat het Sprookjespark met een positief saldo werd afgesloten. Er bleef zelfs nog een aardige cent over voor het goede doel! Het artikel dat hierover verscheen, lees je hier. Heerlijk om dit project op die manier te mogen afsluiten.
Sprookjes bestaan…

Britta, Jean en Diederik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s