Hoge bomen vangen veel wind

Er is de laatste tijd nogal wat te doen rond het kappen van bomen op de oevers van de vijver achter de Altena-kinderboerderij. Tijdens de gemeenteraad van oktober vroeg een bewoonster van onze wijk tijdens het vragenhalfuurtje waarom er 13 bomen gekapt werden in plaats van 3. Dit zou gebeurd zijn uit veiligheidsoverwegingen nadat er recent één of meerdere bomen tegen de vlakte gingen bij stormweer en ondermeer één van de schoolgebouwen schade opliep. Ook enkele politieke partijen hadden bedenkingen bij de gevolgde procedure en het betalen van de kosten ervan omdat de bomen op private eigendom stonden.

situatieschets

Enkele verontruste bewoners uit de Altenastraat hadden eerder dit jaar aan het gemeentebestuur gevraagd om in te grijpen omdat ze vreesden voor het acuut gevaar van enkele hoge bomen in de directe buurt van hun huizen. Op verzoek van de burgemeester deed de brandweer nazicht – met de steun van een deskundige – waarna enkele bomen geveld werden. Dit werd gecombineerd met een oefensessie van de brandweer.

Horen deze sprookjesachtige zonsondergangen binnenkort tot het verleden?
(foto: Kris Hoet)

De Altenaschool had al eerder een kapvergunning gevraagd voor enkele bomen.  Het gemeentebestuur stelde daarom Treexpert bvba aan om een nauwgezette boomveiligheidscontrole uit te voeren. Deze externe boomdeskundigen inventariseerden 33 bomen van 6 verschillende soorten: 9 Canadese populieren, 8 zomereiken, 8 ruwe berken, 6 tamme kastanjes, 1 Amerikaanse eik en 1 boswilg. Zij stelden vast dat de conditie van de meeste bomen voldoende tot goed is. Er werden bij enkele bomen wel aantastingen aangetroffen door de honingzwam, door de echte vuurzwam en hier en daar vonden ze boorgaten van de horzelvlinder. Ze ontdekten ook enkele lengtescheuren. Ook de kroonopbouw werd nauwgezet geïnspecteerd. Vooral bij de hoge populieren is er risico op takbreuk.  
Daarom stellen zij uit veiligheidsoverwegingen voor om op korte termijn 6 bomen te vellen en bijkomend 6 tot 8 bomen te verwijderen die in sterke concurrentie groeien met andere bomen. Bij de overblijvende bomen is een deskundig kroononderhoud aangewezen.
De experten wijzen ook op de belangrijke ecologische waarde van de bomen, ondermeer voor verschillende organismen: vogels, insecten, vleermuizen, …

Een Reactie op “Hoge bomen vangen veel wind

  1. Eindelijk een degelijke reactie op het kappen van aangetaste bomen achter de huizen van de Altenastraat. Beter voorkomen dan een schade aan de huizen oplopen zoals dit het geval was aan de Altenakapel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s